Resepi Bajet Mudah Ikan Masin Lemak Nenas

 Assalamualaikum! Teringin makan lauk ikan masin talang masak lemak ya. Sebenarnya boleh je gunakan ikan masin lain yang murah seperti ikan cencaru masin. Boleh cari di econsave.

Nenas pula kalau beli dari pasar boleh dapat kurang dari RM3 sebiji. Santan/kelapa parut boleh dibeli di kedai /pasar berharga dalam RM2 sebungkus.  

Resepi ini sesuai untuk dua orang makan. 

Bahan

  • Empat ikan cencaru masin, cuci. Setiap ikan di potong empat
  • Sekotak santan Harmoni / perah 
  • Nenas potong
  • Dua biji bawang merah & dua ulas bawang putih yang dicincang halus
  • Serbuk kunyit 
  • Sedikit minyak
  • Dua cawan air (lebih baik air panas) 

Resepi Ikan Cencaru Masin Lemak Nenas yang Mudah dan Bajet

  1. Panaskan periuk, letak minyak
  2. Goreng ikan masin hingga garing, angkat dan tos
  3. Keluarkan minyak dari periuk, tinggalkan kira-kira 2 sudu minyak saja
  4. Tumis bawang hingga masak (berubah gelap sedikit),dan berbau wangi 
  5. Masukkan dua sudu kecil serbuk kunyit
  6. Masukkan air, tunggu hingga menggelegak
  7. Masukkan nanas, tunggu 5 min hingga  lembut
  8. Masukkan ikan masin tadi
  9. Kecilkan api, masukkan setengah kotak santan. Sentiasa kacau perlahan. 
  10. Tunggu 10 minit hingga pecah minyak dan mesra. 
  11. Tutup api dan hidangkan. 




Popular posts from this blog

Minum Air Gula di Klinik Kesihatan Kerajaan

Tips Pemeriksaan Ultrasound Klinik Kesihatan Kerajaan dan Swasta

Buka Buku Pink Klinik Kerajaan