Resepi Mudah Daging Masak Ala Rendang
Selamat Pagi! Semalam Cikeding berpeluang masak daging untuk makan malam.
Asalnya nak masak daging dendeng, yang perap kicap tu je (kakak ipar orang Kuantan ajar). Tapi tak jadi, sebab suami Cikeding sukakan lauk berkuah. Dendeng kan kering. Buat basah berkuah karang jadi Daging Masak Kicap pula.
So, Cikeding pun carilah resepi daging berkuah yang rare sikit tapi mudah hehe. Nak dendeng tapi bahan rendang haha. Okay, here it goes ;
BAHAN-BAHAN
250 g daging yang dipotong nipis (minta kedai potong siap)
halia sebesar separuh ibu jari
3 bawang putih
4 bawang merah
5 sudu cili kisar / boh
3 sudu kerisik
¼ kotak santan
CARA-CARA MASAKAN
1. Rebus daging dalam periuk menggelegak selama 40 minit, pastikan separuh terendam. Cikeding keluarkan dari freezer, masuk je dalam multi cooker. Letak sudu besi yang berat bagi cepat lembut.
2. Kisar bawang putih, merah, halia dan cili kisar / boh.
3. Tumiskan bahan kisar dalam minyak panas secukupnya.
4. Setelah sedikit kering dan cili kisar menjadi merah gelap sedikit, masukkan kerisik diikuti air rebusan daging tadi. Tunggu hingga menggelegak.
5. Masukkan daging dan pastikan api sederhana. Tutup periuk supaya daging lebih empuk dan mesra.
6. Setelah air sedikit kering dan pekat, masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau.
7. Perasakan dengan garam, white pepper (kalau nak lagi pedas) dan gula. Setelah kuah pekat, padamkan api. SIAP!
Okay, selamat menjamu selera! ;)